Děti a zrak

19.10.2012 21:38

Vývoj zraku probíhá zároveň s vývojem ostatních smyslových orgánů. U novorozenců je sluch mnohem dokonaleji vyvinut než zrak. Zrak se vyvíjí jako poslední.

 

Vývoj vidění po narození
1. měsíc - novorozenec nevidí ostře
2. měsíc - dítě vnímá obrysy obličejů a velkých předmětů
3. a 4. měsíc - dítě vidí obličeje rodičů
5. a 6. měsíc - dítě začíná cíleně sahat po předmětech
7. měsíc - dítě bere předměty po ruky, natáčí je a obrací
8. a 9. měsíc - dítě ukazuje přesně na malé předměty
10. a 11. měsíc - na otázku: „ Kde je táta ? " se dítě otáčí a hledá ho
12. měsíc - na konci prvního roku života dítě podává předměty rodičům přesně do ruky

Kontrola zrakových funkcí u novorozence je velmi obtížná. Některé základní zrakové funkce jsou vrozené, přítomné od narození. Všechny ostatní složitější funkce, které zajišťují spolupráci obou očí, musí být naučeny. U zdravého dítěte je v 6 - 7 letech vyvinuté normální, jednoduché vidění.

Pozor na alarmující znaky
Neprodleně navštivte očního lékaře pokud u svého dítěte shledáte tyto znaky:

  • šilhání
  • třesoucí se oči
  • křivé postavení hlavy
  • nápadně velké oči
  • světloplachost nebo žádnou reakci na světlo
  • zakalená rohovka
  • bělavé zornice nebo žlutě zářící zornice při přímém světle
  • stálé drbání prstem v očích a dělání grimas
  • velká nehybná pupila také při dopadu světla


U starších dětí jsou ukázky slabosti zraku a očních nemocí

  • častější klopýtnutí nebo narážení do nábytku
  • nechuť číst
  • stranění se ostatních dětí
  • přibývající problémy při soumraku a tmě
  • zhoršení známek na vysvědčení

Oční nemoci u dětí

  • Šilhání

Správné postavení oka zajišťuje 6 okohybných svalů. Můžeme předpokládat, že šilhající dítě pozoruje dvojitý obraz. Aby tomu tak nebylo, je jedno oko vyřazeno z činnosti ( to zrakově slabší) - potom tedy 50 -70% případů končí tupozrakostí ( amblyopií ). Metoda léčení je jednoduchá a účinná. Zdravé oko zakryjeme speciální klapkou ( okluzorem ) a tím bude druhé oko trénováno. Předpokladem úspěchu je včasná léčba, nejlépe v předškolním věku.

  • Dalekozrakost

Každé malé dítě je trochu dalekozraké. Nepotřebuje žádné brýle, protože děti mají velmi elastickou oční čočku a ta vše vyrovná. Vyšší vrozené dalekozrakosti korigujeme brýlemi.

  • Krátkozrakost

Vyskytuje se hlavně ve školním věku. Vadu korigujeme brýlemi.

Testování očí hrou

Občas je nutné dětské oči hravým způsobem otestovat

V 1. měsíci můžeme kapesní svítilnu rozsvítit vedle hlavičky dítěte. Dítě je zdravé, a proto otáčí oči za světlem.
Ve 4. měsíci můžeme zájem dítěte trénovat na nějakém pestrém předmětu. Budeme pohybovat např. dětským chrastítkem a dítě by z něj nemělo spustit zrak.
V 7. měsíci si s dítětem zahrajeme tzv. koukací hru. Budeme se schovávat před očima dítěte za noviny, polštářek nebo záclonu. Najednou nejste vidět a jen pohled dítěti prozradí, kde jste schovaní.
Kolem 8. měsíce soustředíme zájem dítěte na jednoduše dosažitelné předměty, které rádo strká do pusy. Pozorujte, jestli na ně cíleně dosahuje.
Ve 12. měsíci si můžeme hrát s míčem. Posaďte se s dítětem na zem asi 2m od sebe a kutálejte si míč. Pozorujte, jestli ho správně chytá.
Jaké by měly být správné dětské brýle

Úlohou dětských brýlí je především správná korekce zraku. Proto brýle musí dobře sedět. Je nutné najít takový model, který odpovídá anatomii dětské hlavy, proto nesmí být moc velký. Správným řešením je lehká, stabilní, elastická obruba vyrobená z nealergického materiálu.
Správné brýle pro Vaše dítě Vám nejlépe pomohou vybrat oční optici. Zdravotní pojišťovna přispívá na dětské brýle, výši příspěvku Vám sdělí podle platného číselníku v oční optice.
Nezbytná sluneční ochrana pro dětské oči

Také u slunečních brýlí nezapomeňte na to, že oči Vašich dětí jsou velmi citlivé. Proto sluneční brýle pro Vaše děti nakupujte výhradně v očních optikách, kde Vám bude zaručeno, že jsou kvalitní a mají UV filtr.
Závěrem

V případě, že Vaše dítě potřebuje brýle, je to úloha pro zkušeného očního optika, který Vám poradí nejvhodnější model, zhotoví je s nejvyšší precizností a samozřejmě je přesně upraví. Dále Vás poučí o správném čištění konkrétného typu brýlí a upozorní na nutnost pravidelných servisních prohlídek, které jsou zejména u dětských brýlí nutností k udržení dostatečné životnosti brýlí. U dětí s vyššími refrakčními vadami je nezbytně nutné objednat dvoje brýle. Jedny na pravidelné nošení a druhé jako rezervní. A závěrem nezapomeňte na vhodné pouzdro, nejlépe pevné.

Zdroj: https://www.vidum.cz/index.php?&desktop=clanky&action=view&id=3